19.6.2019

Luottamuksellinen aineisto vahvistaa: Pilke-ketjun päiväkodissa on jopa päivittäin henkilökuntaa vähemmän kuin laki vaatii

lapsia ja kuvakortteja

Varhaiskasvatuslain mukaan päiväkodin henkilöstömitoituksesta voidaan poiketa tilapäisesti ja lyhytaikaisesti. Pilke-päiväkotiketjussa poikkeaminen vaikuttaa olevan jatkuvaa ja systemaattista. Sen todistavat Motiivin haltuunsa saamat tuoreet dokumentit.

Motiivi kirjoitti maaliskuussa Pilke-päiväkotiketjusta. Jutussa todettiin, että ketjun päiväkodeissa rikotaan lakia lasten turvallisuuden kustannuksella, koska niissä on hoitopäivän aikana liian vähän kasvatusvastuullisia aikuisia suhteessa lapsiin.

Juttu perustui Motiivin haltuunsa saamaan sähköpostiviestiin, jonka ketjun toimitusjohtaja Minna Martikainen oli lähettänyt päiväkotien johtajille 19. lokakuuta 2018. Viestissä Martikainen ohjeistaa, että ”punaisella saa olla vaikka joka päivä”.

Lue lisää: Toimitusjohtajan sähköposti paljastaa: Pilke-päiväkotiketju rikkoo lakia lasten kustannuksella, hoitajia jatkuvasti liian vähän

Punainen viittaa ketjun päiväkodeissa käytössä olevaan Daisy-toiminnanohjausjärjestelmään, johon kirjautuu työssä olevien hoitajien ja lastentarhanopettajien määrä neljännestunnin tarkkuudella. Väri muuttuu punaiseksi, jos hoitajia ja lastentarhanopettajia on liian vähän suhteessa lasten määrään.

Samassa kirjeessä Martikainen ohjeisti päiväkotien johtajia vähentämään ennakointia ja palkkaamaan sijaisia mahdollisimman vähän.

Lue lisää: Päiväkodeissa pyörii suhdelukujen ja ryhmäkokojen karuselli

Toimitusjohtaja kiisti

Kun Motiivi kysyi juttuun Martikaisen kommenttia, hän kiisti, että ketjun päiväkotien johtajia olisi tietoisesti ohjeistettu rikkomaan lakia. Lisäksi hän vakuutti, että yritys seuraa lasten ja varhaiskasvattajien välisen suhdeluvun alituksia ja ylityksiä päivittäin.

Esimerkkiviikolla Daisy oli punaisella lähes 40 prosenttia päiväkodin viikoittaisesta aukioloajasta.

Pian jutun julkaisun jälkeen eräästä Pilkkeen päiväkodista lähetettiin Motiiviin aineistoa, joka vahvistaa, että henkilöstömitoituksesta poikkeaminen on kyseisessä yksikössä jatkuvaa ja systemaattista.

Esimerkkiviikolla maaliskuussa (viikko 12) Daisy oli punaisella yhteensä 19,5 tuntia, eli lähes 40 prosenttia päiväkodin viikoittaisesta aukioloajasta. Tämä Etelä-Suomessa sijaitseva päiväkoti on avoinna maanantaista perjantaihin kello 7.30–17.30, yhteensä siis 50 tuntia viikossa.

Daisy-toiminnanohjausjärjestelmä näyttää punaista, kun päiväkoti poikkeaa lain mukaisesta henkilöstömitoituksesta.

Kyseisen viikon maanantaina päiväkoti toimi vajaamiehityksellä yhteensä kolme ja puoli tuntia, samoin tiistaina. Keskiviikkona Daisy oli punaisella neljä ja puoli tuntia, torstaina kolme tuntia ja 15 minuuttia ja perjantaina neljä tuntia 45 minuuttia.

Varhaiskasvatuslain mukaan päiväkodeissa tulee olla kaikkina toimintapäivinä vähintään suhdeluvun edellyttämä henkilöstöresurssi. Säädetystä suhdeluvusta poikkeaminen pykälässä 36 tarkoitetulla tavalla ei voi olla jatkuvaa eikä päivittäistä eikä se voi kestää koko toimintapäivän ajan, vaan sen on oltava luonteeltaan lyhytaikaista ja satunnaista.

Kuvakaappaukset paljastavat

Aineiston luovuttanut työntekijä kertoo, että kyseessä on ihan tavallinen viikko.

– Daisy ei ole punaisella viisitoista minuuttia silloin tällöin, vaan monta tuntia joka päivä, hän sanoo.

Varmuuden vuoksi Motiivi pyysi kuvakaappauksia myös toiselta satunnaisesti valitulta viikolta toukokuussa. Viikolla 19 päiväkodissa poikettiin varhaiskasvatuslain mukaisesta henkilöstömitoituksesta 15 tuntia 45 minuuttia. Se on 31,5 prosenttia päiväkodin aukioloajasta.

Maanantaina henkilökuntaa oli liian vähän kolme ja puoli tuntia, samoin tiistaina ja keskiviikkona.

Maanantaina henkilökuntaa oli liian vähän kolme ja puoli tuntia, samoin tiistaina ja keskiviikkona. Torstaina Daisy oli punaisella kolme tuntia ja perjantaina kaksi tuntia ja 15 minuuttia.

Kummallakin viikolla päiväkodin henkilöstömitoitus alittui erityisesti aamun tunteina puoli kahdeksasta puoli kymmeneen ja iltapäivisin puoli neljän ja viiden välillä. Kello 10–15 välillä henkilöstömitoitus oli pääsääntöisesti lain ja asetuksen mukainen.

Lapsi piirtää
Pilke Päiväkodit Oy tarjoaa hoitopaikan yli 7 000 lapselle ja työllistää noin 1 100 varhaiskasvatuksen ammattilaista.

Toimiiko päiväkoti oikein?

Varhaiskasvatusta koskeva lainsäädäntö valmistellaan opetus- ja kulttuuriministeriössä (OKM). Opetusneuvos Tarja Kahiluoto on yksi alan lainsäädännön parhaita asiantuntijoita.

Rikkooko päivittäin toistuva ja useita tunteja kestävä henkilöstömitoituksesta poikkeaminen lakia?

– En voi ottaa kantaa yksittäistapaukseen mutta yleisellä tasolla totean, että jos henkilöstön läsnäoloa mittavaa järjestelmä on punaisella 3–4 tuntia joka päivä, ei kyse ole säännösten tarkoittamasta henkilöstömitoituksesta poikkeamisesta.

Entä mistä syystä lain tarkoittama henkilöstömitoituksesta poikkeaminen voi johtua?

– Jokaiselle lapselle on sovittu päivät ja kellonajat, jolloin hän osallistuu varhaiskasvatukseen. Jos näissä tapahtuu jokin poikkeama, esimerkiksi vanhemman työvuoro muuttuu, työpäivä venyy tai bussi myöhästyy, on kyse lain tarkoittamasta poikkeamasta. Kyse on siis lapsesta (lapsen läsnäolosta) johtuvasta syystä  – ei päiväkodin työntekijöiden puutteesta tai riittämättömästä määrästä.

Jos työntekijä sairastuu kesken päivän, saatetaan mitoituksesta joutua sen takia tinkimään. Rikkooko päiväkoti silloinkin lakia?

– Sairastuminen kesken päivän on äärimmäinen poikkeama, eikä sellaista varmaankaan tapahdu joka päivä. Lähtökohta on, että päiväkodin on pyrittävä saavuttamaan lain edellyttämä henkilöstömäärä myös vaikeasti ennakoitavissa tilanteissa, eli sijaisia on oltava palkattavissa pikaisesti.

Kunta on valvontavastuussa

Myös JHL:n vastaavan sopimustoimitsijan Minna Pirttijärven mukaan kyseisessä Pilkkeen päiväkodissa toimitaan vastoin varhaiskasvatuslakia.

– Jos Daisy-leimaukset ovat noin pahasti punaisella päivästä ja viikosta toiseen, ei kyse ole enää tilapäisestä tai satunnaisesta poikkeamasta, hän painottaa.

sopimustoimitsija Minna Pirttijärvi
JHL:n vastaava sopimustoimitsija Minna Pirttijärvi

Pirttijärvi ihmettelee, miksi ketju ei tee mitään korjatakseen tilannetta.

– Ensimmäinen askel on palkata riittävä määrä sijaisia. Mikäli sijaistarve on jatkuva, kuten Pilkkeen tapauksessa vaikuttaa, on heidät palkattava toistaiseksi voimassa oleviin työsuhteisiin. Näin määrää työsopimuslaki.

Varhaiskasvatuksen järjestäjän, eli kunnan, tulee valvoa niin kunnallisten kuin yksityisten päiväkotien toiminnan lainmukaisuutta. Jos kunta ei reagoi vanhempien tai päiväkotihenkilöstön yhteydenottoihin, on seuraava valvova viranomainen aluehallintovirasto (AVI).

Yhdessä päiväkotiryhmässä saa olla korkeintaan kolmea kasvattajaa vastaava määrä lapsia. Alle 3-vuotiaiden ryhmässä voi olla enintään 12 lasta (1 aikuinen/4 lasta) ja yli 3-vuotiaiden ryhmässä enintään 24 lasta (1 aikuinen/8 lasta). Joissain kunnissa on päätetty noudattaa aikaisemman lainsäädännön mukaista mitoitusta. Sen mukaan ryhmässä saa olla enintään 21 yli 3-vuotiasta (1 aikuinen/7 lasta). Yli-3-vuotiaiden osapäivähoidossa suhdeluku on 1 aikuinen/13 lasta.

Päiväkodissa muitakin ongelmia

Henkilöstön vähyys ei ollut ainoa kyseistä Pilkkeen päiväkotia hiertävä epäkohta. Toimitukseen yhteyttä ottaneen työntekijän mukaan päiväkoti joutuu toimimaan liian ahtaissa ja epäkäytännöllisissä tiloissa, joiden ilmastointi ja lämmitys eivät ajoittain toimi ja melutaso on korvia huumaavaa.

kaksi päiväkotilasta
Päiväkodin on oltava turvallinen ja kehittävä ympäristö lapselle. Kuva ei liity Pilke-ketjun päiväkotiin.

Myös wc-tiloissa on puutteita. Yhtä vessaa käyttää 17 lasta ja yhdeksän aikuista. Tämä aiheuttaa jonoa ja odottamista.

Työntekijän mukaan Pilke-ketjun aluejohtajalle on kirjelmöity epäkohdista, mutta tuloksetta. Motiivilla on hallussaan kopio kyseiselle johtajalle lähetetystä kirjeestä, johon epäkohdat ja työntekijöiden korjausehdotukset on listattu.

Aineiston toimittaneen työntekijän henkilöllisyyden suojaamiseksi päiväkodin nimeä ja siitä vastuullisen aluejohtajan nimeä ei julkaista.

20.6.2019: Lue Pilke-päiväkodin vastine